En av flera utmaningar som student är att få privatekonomin att gå ihop. Här är 10 tips som stärker din privatekonomi.

1) Kolla om du har rätt till bostadsbidrag. Boendet är ofta den enskilt största kostnaden. Fundera även över möjligheterna att bo tillsammans med någon/några. Det kan vara kul!

2) Se över dina matkostnader. Det finns massor du kan göra för att reducera ditt månatliga matspenderande. I den här artikeln har vi sammanställt flera tips: http://studenthaftet.se/så-minskar-du-dina-matkostnader

3) Unna dig själv vardagsmotion! Cykla istället för att ta bussen så ofta det går, åtminstone på sommaren.

4) Köp begagnad studentlitteratur. Hör med studenter som pluggar i klasser ovanför dig om de har något till salu.

5) Utnyttja studentrabatter! Studenthäftet distribueras kostnadsfritt via utvalda Studentkårer. Är du inte medlem så finns det att köpa till en låg kostnad.

6) Undvik att köpa saker på avbetalning. Öppna hellre ett konto där du för över lite pengar varje månad som du sedan kan använda för att köpa dator, telefon och liknande när du behöver det.

7) Om du orkar och har tid: Jobba extra. Både helgs-, kvälls- och sommarjobb är lämpliga alternativ. Tänk på att du inte får tjäna hur mycket som helst och fortfarande få studiemedel. På CSN:s hemsida finns information om hur mycket du får tjäna beroende på i vilken utsträckning du pluggar.

8) Sätt upp en budget. Antingen månads- eller veckovis. Det är lättare att hålla koll på utgifterna när du har något att förhålla dig till.

9) Kolla efter begagnat. Allt från teknik till möblemang finns tillgängligt i andra hand.

10) Lämna kortet hemma när du festar. Ta ut den summa du vet att du kan spendera på förhand, så slipper du en potentiellt otrevlig överraskning dagen efter.